Interacció gens-ambient en el desenvolupament de les malalties mentals

novembre 30, 2010  |   Malalties mentals   |     |   Cap Comentari

La majoria de les malalties mentals tenen un origen genètic però en molts casos cal també la influència de l’ambient perquè aquestes malalties es manifestin. Aquesta afectació ambiental és molt important si, en el seu cas, es produeix durant l’època de major desenvolupament i vulnerabilitat del cervell, que és durant el període prenatal, la primera infància i la pubertat.

Així, s’ha vist que hi ha una major incidència de psicosi en persones maltractades o víctimes d’abandonament a la infància, en consumidors de cànnabis a l’adolescència, en grups de població urbana d’alta densitat, en emigrants de grups minoritaris (persones que viuen una experiència crònica de marginació, és a dir, de sentir-se diferent als altres), i també en persones que durant el període embrionari fetal han estat sotmeses a un estrès cel·lular com pot ser la hipòxia, els dèficits de vitamines o l’exposició a virus.

Qualssevol d’aquestes situacions, són capaces de causar alteracions en la connectivitat cerebral i dels sistemes neuronals, portant en conseqüència una alteració del processament de la informació per part de la persona .

Per exemple, un estudi ha demostrat que el consum crònic i diari de 3-4 cigars de cànnabis al dia, durant un període de 8 anys, causa aplanament dels solcs cerebrals i una disminució del gruix de la substància gris que es traduiria amb un deteriorament de la funció cognitiva.

També s’ha estudiat, en aquest cas amb cobais de laboratori, que després de sotmetre’ls a situacions causants d’estrès per a ells (deprivació materna, canviar-los de gàbia, no donar-los menjar,…) es produeixen una serie de canvis a l’estructura cerebral.

Per últim cal tenir en compte que els familiars dels malalts mentals amb la mateixa càrrega genètica, possiblement no desenvoluparan la malaltia mental si no han estat influenciats per aquests “estressors” ambientals.

Entrades relacionades

No hi ha entrades relacionades.